Tratamentul dintilor si tratamentul de canal
Endodonţia şi tratamentul de canal al dinţilor
Endodonţia este specialitate stomatologiei care se ocupă cu tratamentul de canal, cu prevenirea şi tratarea afecţiunilor pulpei, cunoscută sub numele de nervul dintelui.
În clinică noastră tratamentele endodontice, de canal, se realizează sub microscop. Acest lucru permite realizarea în cele mai bune condiţii a tratamentelor, creşte foarte mult rată de succes, permite realizarea intervenţiilor dificile, ajută foarte mult la extragerea diferitelor ace rupte pe canal din altă parte.
În cazul inflamatiilor apărute la pulpă dintelui, tratamantul este nu numai recomandat dar şi necesar. Printre simptomele inflamării pulpei amintim:
- durere la rece
- durere la dulce
- durerea, care poate fi de mai multe tipuri, inclusiv pulsatilă (simţi că dintele pulsează)
- În aceste cazuri este necesară intervenţia medicului endodont pentru eliminarea infecţiei, prin curăţarea zonei şi dezinfecţia ei, obturarea canalelor dintelui cu materiale speciale care practic îl sigilează şi astfel se va împiedică infecţia.
Procedura tratamentului de canal cu DIGA
Reprezintă standardul actual al tratamentului endodontic, asigurând astfel şansele de reuşită şi succesul tratamentului realizat corect. Practic utilizarea digii ne permite izolarea foarte bună a dintelui pe care îl vom trata, şi se elimina foarte multe probleme şi riscuri de contaminare ce pot apărea. Izolarea se realizează folosind o membrană specială, de unică folosinţă, care este perforată doar în dreptul dintelui pe care se lucrează, asigurând un maxim de vizibilitate cu un minim de disconfort pentru pacient
Avantajele tratamentului cu diga sunt
- nu se va mai putea produce contaminare în timpul tratamentului, cu salivă
- se va elimina ricul că unele soluţii folosite în timpul tratamentului, soluţii care nu au un gust prea plăcut, să ajungă pe limba şi în gură pacientului
- se va asigura un maxim de vizibilitate pentru medicul dentist, astfel că şi eficientă tratamentului va fi mult mai bună.
- pacientul poate să înghită liniştit salivă, aspirarea acesteia nemaifiind necesară.
- canalele pe care le tratăm sunt menţinute curate
- nu există riscul pătrunderii unor obiecte şi materiale în cavitatea bucală
- medicul endodont, având vizibilitatea foarte bună, se va putea concentra pe reuşită tratamentului
- confortul pacientului în timpul tratamentului endodontic, care de cele mai multe ori este foarte migălos
Pentru a ne asigura de reuşită tratamentului endodontic, radiologia digitală de control realizată după tratament va fi nu doar necesară ci şi foarte utilă. Astfel vom realiza radiografii ale dintelui înainte şi după tratament, după caz, acest lucru, combinat cu doză minimă de iradiere datorită folosirii aparaturii performanţe digitale, vor asigura reuşită şi salvarea dintelui, căci în final, nimic nu este mai bun decât un dinte natural, sănătos.
Tehnică performanţă, cum ar fi Apex locatorul care măsoară în mod electronic lungimea canalelor, împreună cu pregătirea şi experienţă medicului dentist vor asigura cea mai bună şansă de reuşită a tratamentelor de canal.
Realizarea etapei finale de obturatie a canalelor, împreună cu o igienă orală corespunzătoare a pacientului vor asigura un tratament de succes şi un zâmbet pentru care puteţi spune liniştiţi că a meritat efortul.