Ortodontie Cluj Clinică stomatologică
Medicii noştri specialişti ortodonti va răspund la întrebările cele mai întâlnite în privinţa aparatelor dentare, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, şi desigur întrebări despre tratamentele ortodontice în general:
Oferiţi copilului şi dumneavoastră un zâmbet frumos şi sănătos, încredere în sine şi o bună sănătate şi igienă orală!
1.CÂND trebuie să port aparat dentar? Am nevoie de aparat?
2.Ce este un aparat dentar şi ce TIPURI de APARATE folosiţi?
3.Care sunt avantajele şi dezavantajele purtării aparatului dentar?
4.Este dureros? Mă va durea aparatul sau purtarea acestuia?
5.De ce să port aparat dentar? Oare am nevoie de tratament ortodontic ?
6.Când este momentul optim pentru începerea tratamentului ortodontic? Pot aduce copii mici la o consultaţie stomatologică?
7.Este prea târziu dacă sunt adult?
8.Aparatele dentare sunt numai pentru copii?
9.Care sunt avantajele tratamentului început din timp – timpuriu ? Cât durează tratamentul ortodontic, cât trebuie purtat aparatul dentar?
10.Care sunt tipurile de aparate dentare recomandate pentru adulţi şi copii?
11.Care sunt costurile aparatului dentar? Care sunt costurile tratamentului ortodontic ?
12.În concluzie, este ortodontia şi purtarea aparatelor dentare o chestiune de estetică?
1. În ciuda părerii generale că aparatul dentar se poartă doar pentru a îndrepta dintîi, scopul principal şi modern al aparatelor dentare NU este doar acesta.
În ultimii ani s-a constatat că ortodontia este parte integrantă a oricărui tratament de reabilitare orală, cu implanturi, cu faţete şi coroane dentare, astfel încât rezultatul să fie unul de durata.
În clinică noastră se îmbină estetică dentară, cu ortodontia şi implantologia, pentru obţinerea unui rezultat atât estetic cât şi funcţional de durata.
De exemplu, când se fac extracţii dentare sau sunt dinţi lipsa, restul dinţilor îşi modifică poziţia lor iniţială, producând modificări ale muscaturii, modificări estetice, prin deplasarea dinţilor şi apariţia spaţiilor, făcând astfel imposibil plasarea unui implant şi realizarea unei lucrări în condiţii optime. Înainte de începerea tratamentului protetic poate fi necesar? purtarea unui aparat, pe termen scurt sau mediu, pentru realizarea în condiţii optime a lucrărilor protetice.
Pe scurt, purtarea aparatului dentar este recomandat? în următoarele situaţii:
- ca parte dintr-un plan de reabilitare orală
- înghesuiri sau spatieri ale dinţilor
- dinţi care nu sunt în poziţia ideală
- pentru obţinerea de os în vederea înserării unui implant, înainte de extracţia dintelui
Un aparat este de mai multe feluri, clasificate în aparate fixe şi mobile, în funcţie de nevoile dentare ale fiecăruia. În clinica noastră se folosesc metode moderne în ortodontie, astfel încât oferim următoarele tipuri de aparate:
- Aparate fizionomice fixe SAFIR – transparent din pietre semipreţioase
- Aparate fizionomice fixe Ceramic – alb
- Aparate fixe metalice – aparatul clasic
- Aparate INVISALIGN – gutiere transparente care se pot da jos, reprezintă o soluţie modernă
- Aparate mobile – care se pretează în general la copii
Avantajele aparatelor dentare
Avantajele sunt nenumărate, în primul rând de estetică, funcţie, că şi parte integrantă a unui plan de tratament modern, pentru un zâmbet alb, strălucitor, cu dinţi drepţi şi frumoşi.
- printr-un zâmbet larg, de ordin psihologic
- mulţi pacienţi ne-au spus că au mai multă încredere în ei de când pot zâmbi larg şi fără complexe
- avantaje de ordin funcţional – pentru o muşcătura corect?
- pentru a evita eventualele problem digestive care pot să apară în caz contrar
De asemenea dacă dintii nu se ating în mod corect, dacă nu există o ocluzie(muşcătura) corectă, pot determina apariţia problemelor articulatiei temporo-mandibulare şi pot determina inclusiv cefalee (dureri de cap ) persistente. Avantajele sunt deci foarte numeroase, de la avantaje estetice care sunt primele vizibile la avantaje mai puţin vizibile dar foarte importante, func?ionale şi parte din reabilitare oral? corectă.
Dezavantajele tratamentului ortodontic sunt foarte puţine:
Poate dura puţin, aproximativ o săptămâna, pentru obişnuirea cu aparatul dentar, cu uşoară jenă care poate apărea, iar componenta socială este redus? prin folosirea aparatelor SAFIR şi INVISALIGN
2. Purtarea şi montarea aparatului dentar este dureroasă?
Depinde de pragul de percepţie al durerii fiecăruia. Pacienţii relatează că simt de la o senzaţie de jenă până la o uşoară durere.
Mai dificil este în prima săptămâna de la aplicarea aparatului, când poate să apară simptomele de mai sus. De asemenea pacienţii pot percepe durere 2-3 zile după activarea aparatului. De obicei nu este nevoie de calmante. După prima săptămâna, pacienţii se acomodează foarte bine astfel că ajung să”simtă că nu mai au aparat”.
3. Cine nu îşi doreşte un zâmbet frumos?
pentru a obţine un zâmbet frumos de multe ori aparatul ortodontic este necesar. Jumătate din copii au nevoie de aparat ortodontic
nu trebuie să neglijăm nici latura socială, încrederea, succesul pe care le primim în urmă unui zâmbet minunat, această este o necesitate în societatea actuală.
pentru a se produce o masticaţie corectă
pentru a preveni problemele digestive, dureri articulare sau chiar dureri de cap persistente.
uneori pacienţii au un complex vis-à-vis de zâmbetul lor, de aceea este foarte important să şi-l rezolve, mai ales că în momentul de faţă se pot alinia dintîi la orice vârstă !
4. Nu este un moment general valabil pentru începerea tratamentului ortodontic la toată lumea.
Diferă foarte mult de la caz la caz. Unori trebuie început tratamentul încă din dentatia mixtă când sunt încă prezenţi dintîi de lapte.
Cele mai multe tratamente încep între 12 şi 14 ani că şi vârstă optimă de tratament, după ce s-au înlocuit toţi dintîi de lapte.
Clinică noastră stomatologică încurajează toţi părinţii să vină împreună cu copiii la un control medical de specialitate încă de la o vârstă fragedă, chiar şi 2, 3, 4 ani. Acest lucru este extrem de important deoarece da şansă copilului să seobişnuiască cu medicul dentist, cu cabinetul stomatologic, să vină fără frică şi cu încredere la dentist. De asemenea, se poate depista timpuriu orice probleme de sănătate şi evident se pot lua măsuri înainte să se agraveze.
În cadrul departamentului de ortodontie activează specialişti ortodonti şi pedodonti, care asigura întreagă gama de tratamente de ortodontie atât pentru copii cât şi pentru adulţi.
Niciodată nu este prea devreme pentru un consult stomatologic de specialitatela copii, această având numeroase avantaje:
- începerea obisnuirii copilului cu cabinetul stomatologic
- învăţarea din timp a unui periaj corect, a unei igiene orale bune
- depistarea unor probleme din timp
- începerea unui tratament corect
- reducerea timpului necesar tratamentului
Copii mici vor primi câte un mic premiu după consultaţie, se vor familiariza cu mediul, cu aparatele, cu instrumentele, pentru a veni cu plăcere şi în viitor la medicul stomatolog. Această este un pas important în construirea relaţiei de încredere între doctori şi micuţii pacienţi.
5. Niciodată nu este prea târziu pentru a alinia dintii!
Desigur, tratamentul ortodontic va merge puţin mai încet pentru un adult decât la un tânăr de 12-14 ani, dar există avantajul că dumneavoastră, că şi adulţi, sunteţi mai cooperanţi şi aveţi o igienă şi disciplină orală mai bună.
6. Aparatele dentare nu sunt doar pentru copii.
Aparatele ortodontice se adresează tuturor vârstelor, copiilor, adulţilor cât şi vârstei a III-a, în acest caz de obicei se pun aparate în scop preprotetic pentru a se putea aplică corect ulterior lucrări dentare.
7.Avantajele tratamentului ortodontic început din timp sunt:
- tratamentul este mai scurt
- se poate trata aproape orice anomalie
- se poate influenţă creşterea în sensul lărgirii maxilarului
- se poate stimula creşterea unui maxilar dacă este insufficient dezvoltat – lucru care nu mai este posibil dup ace încetează creşterea odată cu osificarea cartilajelor de creştere, în jur de 14 ani la fete şi 16 ani la băieţi
8. Există mai multe tipuri de aprate dentare, în principal clasificate în aparate fixe şi aparate mobile.
Aparatele fixe – Cele fixe la rândul lor pot să fie aparate SAFIR, metalice sau ceramice. Chiar şi aparatele metalice folosite în clinică noastră sunt cu braketuri de metal de dimensiuni reduse, pentru minim de discomfort. Aparatele SAFIR sunt cele mai bune din punct de vedere estetic, cele mai discrete şi mai puţin evidente. Folosesc pietre semipreţioase pentru bracketuri iar arcurile pot fi ceramice, albe , de culoarea dinţilor. Sunt recomandate atât adulţilor cât şi copiilor
Aparatele mobile – sunt recomandate în general copiilor, uneori trebuie purtate doar seară şi noaptea, alteori mai des. Avantajul acestor aparate, în principal pentru cei mici, este că sunt viu colorate, atractive, astfel încât să fie cât maiplăcute şi de ce nu, interesant de purtat de către cei mici.
9. Costurile aparatului dentar diferă în funcţie de tipul acestuia:
- metalice
- ceramice
- fixe
- mobile
Pentru o evaluare corectă a aparatului dentar necesar va invităm să va programaţi la specialistul ortodont la numerele de telefon afişate la contact. Desigur pentru o estimare a preţului aparatului dentar puteţi să vizitaţi şi pagină de tarife, secţiunea ortodontie.
10. Este ortodontia doar o chestiune de estetică?
Pacienţi sunt interesaţi în principal de estetică, dar la fel de importantă este şi ocluzia(muşcătura) funcţia masticatorie, sănătatea parodontală şi articulară, digestia corectă şi multe altele.
De ce este nevoie de tratament pentru problemele de ocluzie ? Pentru că dacă nu rezolvăm problemele de ocluzie, pe termen lung putem avea efecte dezastroase care pot duce până la pierderea dinţilor.
Alte întrebări şi răspunsuri despre aparatele dentare sunt detaliate mai jos:
Ce fel de aparate dentare există?
Există nenumărate tipuri de aparate, dar pentru a simplifică le împărţim în aparate dentare fixe şi mobile.
Ce sunt aparatele dentare fixe?
Aparate dentare fixe:
Aceste sunt cele mai frecvent utilizate. Sunt formate din bracketuri(steluţe lipite pe fiecare dinte) prin care trece unarc subţire de sârmă. Pe molari(masele) se aplică cel mai frecvent inele metalice, dar se pot folosi şi tubuşoare,ataşe maimicuţe lipite de dinte.Se poartă de obicei de la 11-12 ani, odată ce au erupt totit dintîi definitive pe arcadă. Aparatele fixe se pot purta la orice vârstă, sunt indicate şi adulţilor, nu numai copiilor.
De câte tipuri sunt aparatele dentare fixe?
Sunt aparate fixe metalice şi ceramice.
Bracketurile de metal sunt cei mai frecvent utilizaţi. Echipa noastră foloseşte bracketuri de metal de dimensiuni reduse (mini) ceea ce facilitează igienizarea aparatului şi reduce discomfortul pentru pacienţi. În plus, vizibilitatea acestora înzâmbet este mai redusă.
Există şi bracketuri ceramice, care au avantajul unei estetici excelente, fiind foarte puţin vizibile.
Tipuri de bracketuri: în clinică noastră se folosesc doar bracketuri Opal orthodontics, care sunt singurele bracketuri din lume realizate exclusiv de calculator prin tehnică CAD-CAM. Acestea sunt bracketuri mici, foarte bine finisate, fiind tolerate excelent de toţi pacienţii. Aceste bracketuri, de asemenea au cea mai bună precizie a informaţiei din ele, oferindu-va dumneavoastră sau copliului dumneavoastră cel mai bun tratament ortodontic.
Miniimplantele ortodontice:
Sunt mici şuruburi de titan, reprezintă o tehnologie de ultima generaţie care vin în sprijinul tratamentului ortodontic. Sunt extreme de mici, nu produc discomfort pacientului şi scurtează durata tratamentului.
Ce sunt aparatele dentare mobile?
Aparatele dentare mobile:
Sunt aparate dentare care pot fi aplicate şi îndepărtate din cavitatea bucală de pacient. Sunt indicate fie adul?ilor fie copiilor care mai au încă dinţişori de lapte. Unele trebuie purtate tot timpul, altele doar seară şi noaptea. Sunt realizate din materiale transparente sau viu colorate pentru a fi atractive pentru micuţii pacienţi. Aceste aparate pot fi îndepărtate de pacient din cavitatea bucală. Este vorba de gutiere transparente sau pentru copii de plăcute dentare ce se poartă îndentatia mixtă când sunt prezenţi în cavitatea bucală şi dinţi de lapte.Ele au un design plăcut, sunt de diverse culori,se pot aplică pe ele tot felul de personaje că să fie atractive şi să-i încânte pe micuţii pacienţi.
De ce trebuie să port aparat ortodontic?
În societatea actuală imaginea fiecăruia este foarte importantă. În cadrul acesteia zâmbetul are un rol essential, dintîi înghesuiţi fiind de cele mai multe ori un mic handicap, un dezavantaj clar.Pe lângă problemele de ordin estetic, dintîi înghesuiţi nu se pot curată suficient de bine şi se cariază uşor.O muşcătura incorectă poate cauza în timp probleme parodontale şi problem ale articulatiei temporo-mandibulare.Pentru a putea aplică correct lucrări protetice este nevoie de corectarea poziţiei dinţilor cu aparate şi apoi se vor putea aplică lucrări dentare.
Aparatul ortodontic doare?
Nu, aparatele ortodontice sunt uşor de purtat, este mai dificilă prima săptămâna până se obişnuiesc pacienţii cu aparatele (care reprezintă un corp străin şi necesită o perioada de acomodare). După activarea aparatelor, pacienţii simt o senzaţie de jenă câteva zile după activare, pentru că se deplasează dintîi.
Cum trebuie să curat dintii cu aparate?
Dintii cu aparate fixe trebuie curăţaţi mai atent decât în mod normal. Este nevoie de o periuţă interdentară, de periuţă normal ,de apă de gură şi aţă dentară superfloss, specială pentru aparate dentare.
Aparatele dentare strică dintîi?
NU, aparatele nu strică dintîi dacă pacientul menţine o igienă riguroasă, după indepartatrea aparatelor nu rămâne nici o urmă.