Pedodontie - Stomatologie Copii
Ce este pedodonţia?
Pedodonţia se referă la tratamentele dentare la copii. Pedododontia este o disciplină separată pentru necesită o pregătire specială pentru a lucra cu copii, try necesită răbdare, informaţii de psihologie a copilului.
Cei mai mulţi medici stomatologi nu tratează copii. În clinică noastră avem specialişti care se ocupă doar de tratamentele micuţilor pacienţi, care sunt instruiţi să aibă răbdare, tact şi a-i determine pe aceştia să vine cu drag la dentist şi săcapete încredere în personalul nostru şi în medicul stomatolog.
Importantă tratamentului stomatologic la copii
Importantă tratamentului stomatologic la copii este foarte mare, aceştia trebuie să fie consultaţi de medicul dentist şi mai ales trebuie să se obişnuiască în cabinetul stomatologic de la o vârstă fragedă. Practic din momentul în care apar primi dinţila copii, aceştia trebuie îngrijiţi, periaţi corect şi dacă este nevoie trataţi.
Câteva lucruri care este bine să le reţină părinţii:
- Copii, de multe ori, ajung pentru prima oară la medicul dentist doar când au o problema, când îi doare ceva. Deci, prima vizită ajunge să fie făcută în condiţii improprii pentru copil şi părinte. Copilul poate fi speriat, să nu coopereze şi cel maiimportant, să asocieze cabinetul stomatologic şi medicul dentist cu DUREREA, rezultând frică de dentist.
- Vizitele la stomatolog nu trebuie să fie o experienţă neplăcută, de aceea este foarte important că micuţii să fie obişnuiţi cu mediul din clinică stomatologică, cu aparatele, zgomotele şi tratamentele
- Primele vizite pot fi doar simple consultaţii, nu este nici măcar nevoie să stea pe scaunul stomatologic sau să deschidă prea mult guriţă, important este să fie un mediu şi o experienţă cât mai plăcută.
- întregul nostru personal va încerca să facă aceste vizite cât mai liniştitoare şi plăcute pentru dvs şi pentru copil
de multe ori părinţii trebuie să ştie că pot fi necesare mai multe vizite, chiar pentru probleme simple, deoarece este recomandat să nu forţăm copilul să facă lucruri pe care nu le doreşte. Astfel şi pentru simple plombe este necesar uneori să se facămai multe vizite - toate acestea vor da rezultate pe termen lung, deoarece copilul va veni şi va apela cu încredere la medicul stomatolog, va veni fără frică în cabinetul stomatologic
- de asemenea, se pot depista din timp şi se pot lua măsuri pentru corectarea diverselor probleme dentare, cum ar fi dinţi strâmbi, prin aplicarea de aparate, pentru un zâmbet plin de încredere în viitor
- copilul va învaţă de mic realizarea unui periaj corect, importantă igienei bucale şi va contribui activ la formarea unor dinţi minunaţi
Dintîi de lapte se tratează?
Da dintîi de lapte trebuie trataţi. Credem că tratamentele dentare la copii sunt foarte importante. Este fals că dinţişorii de lapte se schimbă şi nu trebuie trataţi.
Dinţişorii de lapte sănătoşi vor duce şi la o bună digestie a copilului, şi implicit la o creştere armonioasă a micuţilor.
Dinţişorii de lapte au rolul de a menţine spaţiul pentru dintîi definitivi, dacă ei se vor pierde prea repede, atunci vor apărea migrări ale dinţilor vecini ce vor cauza înghesuiri dentare.
Căria dentară la dintîi de lapte evoluează foarte repede spre gangrene, spre infecţie cu puroi a dinţişorului. Infecţia la dintîi de lapte poate determina episoade de abcese dentare, discomfort, febra şi probleme de alimentaţie a micuţilor pacienţi. Puroiul la dintîi de lapte reprezintă un focar de infecţia în organism, poate afecta de asemenea formarea dinţilor definitivi care se găsesc în maxilar imediat sub dinţişorii de lapte.
La ce vârstă trebuie să aduc copilul la dentist?
Raspunsul este cât de repede, la 3-4 anişori ne jucăm doar şi punem steluţe pe dinţi şi învăţăm să ne spălăm pe dinţi.
De la 5-6 ani déjà colaborăm mai bine cu copii, aceştia cresc şi devin mai cooperanţi.
Credem prin urmare că este foarte important să aduceţi copii la dentist de mici, să se familiarizeze cu cabinetul. Primele şedinţe vor fi mai mult de “joacă” că să se acomodeze şi să dispară reticenţă sau frică. Se fac de asemea instructaje de periaj, copii trebuie să înveţe să se spele pe dinţişori încă de mici.
Pentru a-i stimula şi recompensă pe copii , aceştia vor primi câte un mic premiu după fiecare şedinţa la care au fost cuminţi. Astfel vor reveni cu plăcere la cabinet. Unii copii ne întreabă chiar de când se aşează în scaun ce cadou vor primi de datăaceastă?