Boala Parodontala
Ce este boală parodontală?
Boală parodontală este o afecţiune cronică ale cărei cauze nu sunt bine elucidate. Se consideră că sunt implicaţi o serie de factori: ereditari, online loco-regionali, viagra samplesistemici, şi alţii.
NOU ! : Acum oferim pacienţilor noştri tratamente cu Emdogain, care sunt tratamente de regenerare a ţesuturilor afectate de parodontoză. Acesta este un gel care se aplică pe suprafaţă dintelui în timpul operaţiei de curăţare a ţesuturilor afectate ( operaţie cu lambou ).
Pentru un tratament cât mai precis, la MD Clinic oferim pacienţilor noştri verificarea pungilor parodontale, atât pentru investigaţiile iniţiale cât şi pentru monitorizarea evoluţiei afecţiunii. Această se realizează la intervale ce variază în funcţiede gravitatea bolii, a parodontozei, la câte 1 luna , 3 şi 6 luni sau mai mult. În funcţie de evoluţie şi gravitatea parodontozei, a mobilităţii dinţilor, se vor recomandă diferite tipuri de tratamente, de la igienizări la grefe sau chiar extracţii şiînlocuirea cu implanturi. Trebuie menţionat că în situaţia în care sunt necesare extracţii, după un timp de vindecare şi refacere a pacientului se vor putea insera implanturile dentare, pe care se vor efectua punţi sau coroane dentare.
Oricum nu se poate preciza exact etiologia bolii, cert este că următorii factori agravează boală
- un nivel bacterian crescut dat de placă şi tartru
- fumatul este un factor care agravează boală iar frecvenţa bolii este mai mare la fumători şi mai greu de tratat, pierderea osoasă este de până la 10 ori mai mare.
- un nivel microbian crescut în cavitatea bucală
- vârsta
- în cazul în care apare diabetul zaharat, caz în care boală parodontală progresează rapid, mai ales dacă glicemia nu este ţinută sub control, dacă diabetul nu este controlat.
Această afectează structurile care menţin dintele sau se localizează pe arcadă: gingia, ligamentul parodontal şi osul alveolar.
În funcţie de stadiul bolii, de cât de avansată şi gravă este problema, şi tratamentele variază: de la simplu periaj şi detartraj subgingival la operaţii şi extracţii.
Semnele apariţiei
1. Prima faza a bolii este gingivită, inflamatia gingiei, care poate fi asociată cu halitoza, adică respiraţie urat mirositoare.
Tratamentul în această faza constă de regulă în:
- detartraje şi periaje
- monitorizarea pacienţilor parodontopati, pe care o realizăm în clinică noastră
- sondarea pungilor parodontale
- control stomatologic mult mai des decât cel de 6 luni, de regulă la 3 luni
- o igienă bucală cât mai bună, un periaj corect şi respectare indicaţiilor medicului stomatolog
- în general o igienă şi profilaxie cât mai bună
- renunţarea la obiceiuri vicioase, cum ar fi fumatul
2. În fazele avansate ale bolii, când după monitorizare se constată că pungile parodontale, focarele de infecţii, depăşesc 2mm şi ajung la 5-6 mm, pe lângă tratamentele menţionate mai sus se poate ajunge la:
- grefe osoase
- operaţii cu lambou
- curăţarea pereţilor inflamaţi şi chiuretaje
- operaţii cu lambou
- aditii de os
- extracţii dentarePrintre primele semne ale ale gingivitei sunt sângerarea provocată de periaj sau de masticaţie, semzatia de mâncărime. Este însoţită de modificarea culorii gingiei care devine roşie-violacee, senzaţie de tensiune şi prurit.
În fazele avansate ale bolii, dintîi se pierd şi în timpul proceselor fiziologice de masticaţie.
Tratamentul bolii parodontale în general:
Exte complex şi presupune conlucrarea mai multor specialităţi stomatologice şi chirurgicale. În cadrul clinicii noastre stomatologice, medicii noştri specialişti realizează tratamentele complexe necesare unei încetiniri şi chiar stopări a bolii. Monitorizarea pacienţilor parodontopati este foarte importantă, alături de controlele regulate, care împreună asigura cel mai bun tratament şi cea mai bună şansă împotriva acestei boli.
De la etapele iniţiale de igienă şi profilaxie, în care se realizează o bună igienizare a cavităţii orale(detartraj, periaj profesional, mijloace suplimentare), urmată de tratamente odontale(plombe), tratamente endodontice, chirurgicale şi abia înfinal, se realizează tratamentele protetice prin punţi dentare, proteze, implanturi. Desigur medicul chirurg are un rol foarte important în acest tratament, chiar dacă vorbim de un detartraj subgingival sau o grefă osoasă. Departamentele noastr de chirurgie, endodonţie şi stomatologie generală conclucreaza sub un singur acoperiş la realizarea unui tratament corect.