• MD Clinic Cluj Napoca Clinica stomatologica
 • MD Clinic Cabinet stomatologic Cluj Napoca
 • MD Clinic Cluj Napoca Stomatologie de varf
 • MD Clinic Cluj Napoca Medici dentiisti de top
 • MD Clinic Cluj Napoca
 • MD Clinic Cluj Napoca Clinica stomatologica ultracentrala
 • MD Clinic Cluj Napoca Stomatologie Tratamente in mediu modern
 • Before and after- Estetica dentara inainte si dupa
 • Echipa clinicii MD Clinic va asteapta cu drag
 • Implant si dinti intr-o zi Fast and Fix
Previous Next

garantii

ITI membership_logo_mediu

logo ESCD_European_Society_for_Cosmetic_Dentistry

r2gate implant_center

Leading implant center

A-prf certificate_small_ok

allianz logo_mmOrtodontie Cluj Clinica stomatologica MD Clinic va ofera aparate dentare pentru adulti si copii, ceramice, metalice, mini implante, aparate fixe, aparate mobile

Medicii nostri specialisti ortodonti va raspund la întrebarile cele mai întalnite in privinta aparatelor dentare, atat pentru adulti cât si pentru copii, si desigur intrebari despre tratamentele ortodontice în general:

Oferiti copilului si dumneavoastra un zambet frumos si sanatos, incredere in sine si o buna sanatate si igiena orala !safir cu_arc_ceramic


1. In ciuda parerii generale ca aparatul dentar se poarta doar pentru a îndrepta dintii, scopul principal si modern al aparatelor dentare NU este doar acesta. În ultimii ani s-a constatat ca ortodontia este parte integranta a oricarui tratament de reabilitare orala, cu implanturi, cu fatete si coroane dentare, astfel încat rezultatul sa fie unul de durata.

În clinica noastra se îmbina estetica dentara, cu ortodontia si implantologia, pentru obtinerea unui rezultat atat estetic cât si functional de durata.

De exemplu, cand se fac extractii dentare sau sunt dinti lipsa, restul dintilor isi modifica pozitia lor initiala, producand modificari ale muscaturii, modificari estetice, prin deplasarea dintilor si aparitia spatiilor, facand astfel imposibil plasarea unui implant si realizarea unei lucrari in conditii optime. Înainte de inceperea tratamentului protetic poate fi necesar? purtarea unui aparat, pe termen scurt sau mediu, pentru realizarea in conditii optime a lucrarilor protetice.

Pe scurt, purtarea aparatului dentar este recomandat? în urmatoarele situatii:

 • ca parte dintr-un plan de reabilitare orala
 • inghesuiri sau spatieri ale dintilor
 • dinti care nu sunt în pozitia ideala
 • pentru obtinerea de os în vederea inserarii unui implant, înainte de extractia dintelui

Un aparat este de mai multe feluri, clasificate în aparate fixe si mobile, în functie de nevoile dentare ale fiecaruia.

 În clinica noastra se folosesc metode moderne în ortodontie, astfel încât oferim urmatoarele tipuri de aparate

Aparat SAfir F2 mAparate fizionomice fixe SAFIR -  transparent din pietre semipretioase    

Aparate fizionomice fixe Ceramic - alb

Aparate fixe metalice - aparatul clasic

Aparate INVISALIGN - gutiere transparente care se pot da jos, reprezinta o solutie moderna

Aparate mobile - care se preteaza în general la copii

Avantajele aparatelor dentare
Avantajele sunt nenumarate, in primul rand de estetica, functie, ca si parte integranta a unui plan de tratament modern, pentru  un zambet alb, stralucitor, cu dinti drepti si frumosi.
 • printr-un zambet larg, de ordin psihologic
 • Multi pacienti ne-au spus ca au mai multa incredere in ei de cand pot zambi larg si fara complexe
 • avantaje de ordin functional - pentru o muscatura corect?
 •  pentru a evita eventualele problem digestive care pot sa apara in caz contrar

De asemenea daca dintii nu se ating in mod corect, daca nu exista o ocluzie(muscatura) corecta, pot determina aparitia problemelor articulatiei temporo-mandibulare si pot determina inclusiv cefalee (dureri de cap ) persistente. Avantajele sunt deci foarte numeroase, de la avantaje estetice care sunt primele vizibile la avantaje mai putin vizibile dar foarte importante, func?ionale si parte din reabilitare oral? corecta.

invisalign

Dezavantajele tratamentului ortodontic sunt foarte putine:
Poate dura putin, aproximativ o saptamana, pentru obisnuirea cu aparatul dentar, cu usoara jena care poate aparea, iar componen?a sociala este redus? prin folosirea aparatelor SAFIR si INVISALIGN (imaginea alaturata)
2. Purtarea si montarea aparatului dentar este dureroasa?
Depinde de pragul de perceptie  al durerii fiecaruia.  Pacientii relateaza ca simt de la o senzatie de jena pana la o usoara durere.
Mai dificil este in prima saptamana de la aplicarea aparatului, cand poate sa apara simptomele de mai sus. De asemenea pacientii pot percepe durere 2-3 zile dupa activarea aparatului. De obicei nu este nevoie de calmante. Dupa prima saptamana, pacientii se acomodeaza foarte bine astfel ca ajung sa”simta ca nu mai au aparat”.
3. Cine nu isi doreste un zambet frumos?aparat ortodontic tineri fete si baieti
 • Pentru a obtine un zambet frumos de multe ori aparatul ortodontic este necesar. Jumatate din copii au nevoie de aparat ortodontic
 • Nu trebuie sa neglijam nici latura sociala, increderea, succesul pe care le primim in urma unui zambet minunat, aceasta este o necesitate in societatea actuala.
 • Pentru a se produce o masticatie corecta
 • Pentru a preveni problemele digestive, dureri articulare sau chiar dureri de cap persistente.
 • Uneori pacientii au un complex vis-à-vis de zambetul lor, de aceea este foarte important sa si-l rezolve, mai ales ca in momentul de fata se pot alinia dintii la orice varsta !
4. Nu este un moment general valabil pentru inceperea tratamentului ortodontic la toata lumea. Difera foarte mult de la caz la caz. Unori trebuie inceput tratamentul inca din dentatia mixta cand sunt inca prezenti dintii de lapte.
Cele mai multe tratamente incep  intre 12 si 14 ani ca si varsta optima de tratament, dupa ce s-au inlocuit toti dintii de lapte.
Clinica noastra stomatologica incurajeaza toti parintii sa vina impreuna cu copiii la un control medical de specialitate inca de la o varsta frageda, chiar si 2, 3, 4 ani. Acest lucru este extrem de important deoarece da sansa copilului sa se obisnuiasca cu medicul dentist, cu cabinetul stomatologic, sa vina fara frica si cu incredere la dentist. De asemenea, se poate depista timpuriu orice probleme de sanatate si evident se pot lua masuri inainte sa se agraveze.
In cadrul departamentului de ortodontie activeaza specialisti ortodonti si pedodonti, care asigura intreaga gama de tratamente de ortodontie atat pentru copii cat si pentru adulti.
Niciodata nu este prea devreme pentru un consult stomatologic de specialitatela copii, aceasta avand numeroase avantaje:
 • inceperea obisnuirii copilului cu cabinetul stomatologic
 • invatarea din timp a unui periaj corect, a unei igiene orale bune
 • depistarea unor probleme din timp
 • inceperea unui tratament corect
 • reducerea timpului necesar tratamentului

Copii mici vor primi cate un mic premiu dupa consultatie, se vor familiariza cu mediul, cu aparatele, cu instrumentele, pentru a veni cu placere si in viitor la medicul stomatolog. Aceasta este un pas important in construirea relatiei de incredere intre doctori si micutii pacienti.

5. Niciodata nu este prea tarziu pentru a alinia dintii !
Desigur, tratamentul ortodontic va merge putin mai incet pentru un adult decat la un tanar de 12-14 ani, dar exista avantajul ca dumneavoastra, ca si adulti, sunteti mai cooperanti si aveti o igiena si disciplina orala mai buna.

6. Aparatele dentare nu sunt doar pentru copii. Aparatele ortodontice se adreseaza tuturor varstelor, copiilor, adultilor cat si varstei a III-a, in acest caz de obicei se pun aparate in scop preprotetic pentru a se putea aplica corect ulterior lucrari dentare.

7.Avantajele tratamentului ortodontic inceput din timp sunt:

 • Tratamentul este mai scurt
 • se poate trata aproape orice anomalie
 • se poate influenta cresterea in sensul largirii maxilarului
 • se poate stimula cresterea unui maxilar daca este insufficient dezvoltat  - lucru care nu mai este posibil dup ace inceteaza cresterea odata cu osificarea cartilajelor de crestere, in jur de 14 ani la fete si 16 ani la baieti
 8. Exista mai multe tipuri de aprate dentare, in principal clasificate in aparate fixe si aparate mobile. Imaginea prezinta aparat SAFIR cu arc ceramic, esteticsafir cu_arc_ceramic
 • Aparatele fixe: Cele fixe la randul lor pot sa fie aparate SAFIR, metalice sau ceramice. Chiar si aparatele metalice folosite in clinica noastra sunt cu braketuri de metal de dimensiuni reduse, pentru minim de discomfort. Aparatele SAFIR sunt cele mai bune din punct de vedere estetic, cele mai discrete si mai putin evidente. Folosesc pietre semipretioase pentru bracketuri iar arcurile pot fi ceramice, albe , de culoarea dintilor. Sunt recomandate atat adultilor cat si copiilor
 • Aparatele mobile - sunt recomandate in general copiilor, uneori trebuie purtate doar seara si noaptea, alteori mai des. Avantajul acestor aparate, in principal pentru cei mici, este ca sunt viu colorate, atractive, astfel incat sa fie cat mai placute si de ce nu, interesant de purtat de catre cei mici.

9. Costurile aparatului dentar difera in functie de tipul acestuia, metalice, ceramice, fixe, mobile, pentru o evaluare corecta a aparatului dentar necesar va invitam sa va programati la specialistul ortodont la numerele de telefon afisate la contact. Desigur pentru o estimare a pretului aparatului dentar puteti sa vizitati si pagina de tarife, sectiunea ortodontie.

10. Este ortodontia doar o chestiune de estetica?
Pacienti sunt  interesati in principal de  estetica, dar la fel de importanta este si ocluzia(muscatura) functia masticatorie, sanatatea parodontala si articulara, digestia corecta si multe altele.
De ce este nevoie de tratament pentru problemele de ocluzie ? Pentru ca daca nu rezolvam problemele de ocluzie, pe termen lung putem avea efecte dezastroase care pot duce pana la pierderea dintilor.

 

Alte intrebari si raspunsuri despre aparatele dentare sunt detaliate mai jos:

Ce fel de aparate dentare exista?

Exista nenumarate tipuri de aparate, dar pentru a simplifica le impartim in aparate dentare fixe si mobile.

Ce sunt aparatele dentare fixe?

Aparate dentare fixe:

Aceste sunt cele mai frecvent utilizate. Sunt formate din bracketuri(stelute lipite pe fiecare dinte) prin care trece un arc subtire de sarma. Pe molari(masele) se aplica cel mai frecvent inele metalice, dar se pot folosi si tubusoare,atase mai micute lipite de dinte.Se poarta de obicei de la 11-12 ani, odata ce au erupt totit dintii definitive pe arcada. Aparatele fixe se pot purta la orice varsta, sunt indicate si adultilor, nu numai copiilor.

aparat dentar ceramic invizibil

De cate tipuri sunt aparatele dentare fixe? Sunt aparate fixe metalice si ceramice. Imaginea prezinta aparat SAFIR cu arc metalic, se poate si cu arc ceramic, alb.

Bracketurile de metal sunt cei mai frecvent utilizati. Echipa noastra foloseste bracketuri de metal de dimensiuni reduse (mini) ceea ce faciliteaza igienizarea aparatului si reduce discomfortul pentru pacienti. In plus, vizibilitatea acestora in zambet este mai redusa.

Exista si bracketuri ceramice, care au avantajul unei estetici excelente, fiind foarte putin vizibile.

Tipuri de bracketuri: in clinica noastra se folosesc doar bracketuri Opal orthodontics, care sunt singurele bracketuri din lume realizate exclusiv de calculator prin tehnica CAD-CAM. Acestea sunt bracketuri mici, foarte bine finisate, fiind tolerate excelent de toti pacientii. Aceste bracketuri, de asemenea au cea mai buna precizie a informatiei din ele, oferindu-va dumneavoastra sau copliului dumneavoastra cel mai bun tratament ortodontic.

Miniimplantele ortodontice:

Sunt mici suruburi de titan, reprezinta o tehnologie de ultima generatie care vin in sprijinul tratamentului ortodontic. Sunt extreme de mici, nu produc discomfort pacientului si scurteaza durata tratamentului.

Ce sunt aparatele dentare mobile? Imaginea prezint? aparat INVISALIGN, gutiere.

inv 4_site
Aparatele dentare mobile:

Sunt aparate dentare care pot fi aplicate si indepartate din cavitatea bucala de pacient. Sunt indicate fie adul?ilor fie copiilor care mai au inca dintisori de lapte. Unele trebuie purtate tot timpul, altele doar seara si noaptea. Sunt realizate din materiale transparente sau viu colorate pentru a fi atractive pentru micutii pacienti. Aceste aparate  pot fi indepartate de pacient din cavitatea bucala. Este vorba de gutiere transparente sau pentru copii de placute dentare ce se poarta in dentatia mixta  cand sunt prezenti in cavitatea bucala si dinti de lapte.Ele au un design placut,  sunt de diverse culori,se  pot aplica pe ele tot felul de personaje ca sa fie atractive si sa-i incante pe micutii pacienti.

De ce trebuie sa port aparat ortodontic?

In societatea actuala imaginea fiecaruia este foarte importanta. In cadrul acesteia zambetul are un rol essential, dintii inghesuiti fiind de cele mai multe ori un mic handicap, un dezavantaj clar. 

Pe langa problemele de ordin estetic, dintii inghesuiti nu se pot curata suficient de bine si se cariaza usor.

O muscatura incorecta poate cauza in timp probleme parodontale si problem ale articulatiei temporo-mandibulare.

Pentru a putea aplica correct lucrari protetice este nevoie de corectarea pozitiei dintilor cu aparate si apoi se vor putea aplica lucrari dentare.

Aparatul ortodontic doare?

Nu, aparatele ortodontice sunt usor de purtat, este mai dificila prima saptamana pana se obisnuiesc pacientii cu aparatele (care reprezinta un corp strain si necesita o perioada de acomodare). Dupa activarea aparatelor, pacientii simt o senzatie de jena cateva zile dupa activare, pentru ca se deplaseaza dintii.

Cum trebuie sa curat dintii cu aparate?

Dintii cu aparate fixe trebuie curatati mai atent decat in mod normal. Este nevoie d o periuta interdentara, de periuta normal ,de apa de gura si ata dentara superfloss, speciala pentru aparate dentare.

Aparatele dentare strica dintii?

NU, aparatele nu strica dintii daca pacientul mentine o igiena riguroasa, dupa indepartatrea aparatelor nu ramane nici o urma.